Cost-effectiveness of oral nutritional supplements in older malnourished care home residents

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Italian
ABSTRACT (English version): 

Malnutrition in the elderly can cause pathologies, such as infections and pressure ulcers, with a strong impact, both on the quality of life of the subject and on the healthcare costs for their treatment.
A recent survey, carried out in the United Kingdom between 2007 and 2011 in 474 senior residences, highlighted a prevalence of averaged or elevated malnutrition between 27% and 39% of guests, depending on the age range considered.
Although the problem is obvious, there are still no socio-economic studies that make a comparison between costs and effectiveness of alternative strategies for the treatment of malnutrition, such as the use of oral nutritional supplements compared to dietary advice.
The article presents the results of a prospective study conducted on a sample of 104 ultra-eighteen (mean age 88 ± 8 years old) malnourished guests of elderly residences. They were randomized into two groups to receive nutritional supplements (at least 600 kcal/day and 16 g of protein) or dietary advice for intake of highly energy foods and beverages for a period of 12 weeks.
At the end of 12 weeks, both cost and life years earned were assessed for each of the two groups, measured with a specific questionnaire and expressed as QALY (Quality Adjusted Life Years) compared to the time they were enrolled in, in order to calculate the incremental cost-effectiveness ratio (ICER).
Results showed a significantly higher life expectancy in the group treated with the supplement, associated with a significantly higher cost. Treatment with nutritional supplements is cost-effective since the ICER value has 80% probability of being less than £ 20,000 and 90% of probability to be less than £ 30,000, representing the cost-effective threshold values in the UK.

ABSTRACT (Italian version): 

La malnutrizione negli anziani può causare patologie, quali infezioni ed ulcere da pressione, con un forte impatto sia sulla qualità della vita del soggetto, che sulla spesa sanitaria per il loro trattamento. Una recente indagine, svolta nel Regno Unito tra il 2007 ed il 2011 in 474 residenze per anziani, ha evidenziato una prevalenza di malnutrizione media o elevata tra il 27% ed il 39% degli ospiti, a seconda della fascia di età considerata. Nonostante il problema sia evidente, non esistono però ancora studi farmacoeconomici che confrontino i costi e l’efficacia di strategie alternative di trattamento della malnutrizione, quali l’utilizzo di supplementi nutrizionali orali rispetto a consigli dietetici. L’articolo presenta i risultati di uno studio prospettico svolto su un campione di 104 ultraottantenni (età media 88 ±8 anni) ospiti di residenze per anziani ed affetti da malnutrizione, che sono stati randomizzati in due gruppi per ricevere supplementi nutrizionali (almeno 600 kcal/giorno e 16 g di proteine) oppure consigli dietetici per l’assunzione di cibi e bevande altamente energetici, per un periodo di 12 settimane. Al termine delle 12 settimane, per ognuno dei due gruppi sono stati valutati i costi ed il guadagno in qualità di vita, misurato con un apposito questionario ed espresso come QALY (Quality Adjusted Life Years) rispetto al momento dell’arruolamento, per poter calcolare il rapporto incrementale di costo efficacia (ICER). I risultati hanno mostrato un guadagno significativamente maggiore di qualità di vita del gruppo trattato con il supplemento, associato ad un costo significativamente superiore. Il trattamento con supplementi nutrizionali risulta costo efficace poiché il valore di ICER ha l’80% di probabilità di essere inferiore a £20.000 e il 90% di probabilità di essere inferiore a £30.000, che rappresentano i valori-soglia di costo-efficacia nel Regno Unito.